Publisert

Glasset med stein, grus og sand

Jeg har lagt denne fortellingen til mars fordi det bakenforliggende budskapet minner meg om den lille, men svært så irriterende erten i marsfortellingen Prinsessen på erten. Det var mammaen min Anne-Britt som lærte meg å lage “blandings-eventyr”! I denne fortellingen har Rødhette og Gullhår blitt venninner. Hos bestemor får jentene masse livsvisdom.

Du når lettere frem til barnet med et filosofisk budskap i konkret form. Fortellingen er basert på en vandrehistorie med ukjent opphav.

Glasset med stein, grus og sand
Det var en gang at Rødhette besøkte bestemoren sin.

Rødhette var lei seg og gråt: «Gullhår hadde på seg den fine genseren. Hun sa at genseren hennes var mye nyere og finere enn min. Jeg spurte mamma om å få en maken, men mamma sa nei!» Bestemor hentet et tomt glass og fylte det med steiner: «Er glasset fullt nå?» «Ja», snufset Rødhette. Bestemor helte grus i glasset og ristet så gruset fordelte seg mellom steinene. «Er glasset fullt nå?» «Ja.» Bestemor helte i sand som fylte hulrommene mellom steinene og gruset. «Er glasset fullt nå?» «Ja.» Bestemor helte to kopper saft i glasset så alle hulrom ble tettet. Rødhette måtte le. «Tenk deg at dette glasset er deg, Rødhette. Steinene er det viktigste i livet ditt. Venner, familie, interesser og helse. Selv om alt ble borte og bare det var tilbake, ville likevel livet ditt være godt. Tenk deg at gruset er andre ting som også betyr noe – hjem, barnehage og skole. Sanden er småting, som irritasjon over andres oppførsel, misunnelse eller et unødvendig klesplagg. Hvis du heller sand i glasset først, er det ikke plass til grus og stein. Hvis du bryr deg for mye om småting, får du ikke plass til det som er viktig for deg. Tenk godt over hva som gjør deg fornøyd og glad. Lek med en venn og ros vennen for noe hun er stolt av. Be vennen hjem og la henne hilse på familien din. Gjør noe hyggelig for andre, syke og eldre. Ta deg av steinene først, de tingene som virkelig betyr noe for deg.» «Men, hva betyr de to koppene med saft som du helte i til slutt?» Bestemor smilte: «Saften viser at uansett hvor fullstappet livet ditt synes å være, så er det alltid plass til en kopp sammen med en venn!»

Dagen etter kom Rødhette tilbake med Gullhår: «Vi er venninner igjen!» «Så hyggelig, dere er velkomne begge to», sa bestemor og plasserte en kopp saft på bordet. «Tipper at du kommer til å spørre oss om koppen er halvfull eller halvtom. Første svar er positivt, det andre er negativt, men koppen er den samme. Så egentlig er det opp til hver og en av oss om vi vil se lyst eller mørkt på livet. Mamma har nemlig spurt meg om dette for å forklare at mennesker kan svare helt motsatt på nøyaktig samme spørsmål», pustet Rødhette stolt ut. Bestemor smilte: «Det var flott fortalt, men jeg skal faktisk spørre om hvor tung dere tror denne saftkoppen er! Og svaret er at tyngden avhenger av hvor lenge jeg holder koppen. Ett minutt er ikke noe problem. Hvis jeg holder koppen i en time, vil jeg få vondt i armen. Holder jeg den en hel dag, vil armen min få store smerter og oppleves som lammet. Uansett hvor lenge jeg holder koppen vil ikke vekten endres, men jo lenger jeg holder koppen, jo tyngre vil den føles.» Jentene nikket tankefullt. Bestemor fortsatte: «Uroen vår er som koppen. Er vi bekymret i kort tid, betyr det ikke så mye. Er vi bekymret over litt lengre tid, begynner vi å få vondt. Og hvis vi er bekymret hele dagen, føler vi oss lammet og ute av stand til å forandre noe som helst. Gi derfor slipp på uro og bekymringer så raskt som mulig. Bruk ikke hele dagen, kvelden og natten på dem.» Rødhette og Gullhår ga bestemor noen gode klemmer. Bestemor skjenket opp saft og sa: «Skål jenter!»

Snipp, snapp, snute, så var fortellingen ute!