FantaSIpoSE, et eventyrlig alt-i-ett-sett

Våre fantasiposer er fylt med gjenstander til en fortelling. Dette gir barnet mulighet for å gå inn i roller, gi gjenstandene en egen karakter, og slik opparbeide seg erfaring og evner til å mestre ulike situasjoner. Denne type lek kalles overført lek og handler om å tilføre liv, lyd og bevegelse til dukker og figurer. Figurføringen hjelper barnet å uttrykke det som ennå ikke kan sies med ord. Nedenfor finner du de 25 fortellingene vi har satt sammen til nå.

Barns lek, også med språk, leder oss i en tankevekkende og kreativ retning. For barn bruker ikke språk som et ferdig system, de tar språk gradvis i bruk når de får mulighet til å gå på oppdagelsesferd i spennende språklandskap. La oss derfor vise vei og gjøre reisen så innbydende som mulig. Jeg håper FantaSIpoSE vil gi inspirasjon til leken og skape språkglede i hverdagen.

Esken

Klebemerket foran viser hvilket eventyr som gjemmer seg på innsiden. Magnetisk front gjør lokket enkelt å åpne og lukke. Den blanke folien tåler lett fuktet avtørring. Størrelsen på 11 x 22 x 22 cm er hendig med tanke på ett-greps-håndtering. Eskene kan stables og gir et ryddig uttrykk. Orden i sysakene gjør alt mer fornøyelig, enten du bruker fantasiposen privat eller på jobb. Innholdsfortegnelsen på innsiden av lokket sikrer at alt legges tilbake etter bruk, så eventyr-settet forblir komplett. Stikkordlisten hjelper deg med å huske essensen i aktuelt eventyr. Velg oppbevaringssted så barn, elever og kollegaer har fantasiposen lett tilgjengelig og langt framme i bevisstheten. Det heter seg at ute av syn, er ute av sinn. Snart tre tiår med Snakkepakken har vist at denne type figurer inspirerer til bruk, og jo mer de brukes, desto flere idéer dukker opp.

Posen

FantaSIpoSE-posen er 40 x 35 cm, sammentrekkbar, og kan også ligge flatt. Tekstilet kan formes til kupert landskap. Chenille-kvaliteten er i 100 % oeko-tex-polyester og tåler håndvask. Utsiden er oransje, med unntak av jule- og adventsfortellingene som er røde. Snørebåndet har snakkepakke-logo i én ende og avtagbar tittel-brikke i den andre, dermed kan posene omskiftes for alternative fargekombinasjoner. Som eksempel har «Syv dyr i votten» hvitt og grønt tekstil til snø og skog, «Bukkene Bruse» blått og grønt tekstil til foss og gress, og «Da bjørnen ble stubbrumpet» hvitt og blått tekstil til is og sjø. Posen har hempe så den kan henge synlig og tilgjengelig, for eksempel i samlingskroken. I tillegg til oppbevaring og lekeunderlag egner posen seg for føle- og trekk-opp-lek.

FantaSIboka

Mini-formatet er i et hendig lommeformat som gir støtte til muntlig fortelling. De kortfattede eventyr-gjengivelsene har slankere fasong enn originalene, men flere detaljer enn en huskelapp. Nedskrivelsene er basert på muntlig fortelling og gir drahjelp til å fabulere og fortelle fritt, ved å gi figurene personlighet og leke ut roller gjennom disse. Replikkformen er mini-manus som hjelper oss å gi liv til dem det handler om. «Hjelp meg å spise brødet», ba høna. «Ja!», pep musa. «Ja!», gryntet grisen. «Ja!», mjauet katten. Baksiden har et konkret sammendrag og en filosofisk tolkning som legger grunnlag for kritisk tenkning og dømmekraft. 

Gjenstandene

De syv dyrene i votten i plysj
De syv dyrene i votten i tre
De syv dyrene i votten i plast

Gjenstandene er nøye utvalgt for å gi rike sanseopplevelser, synliggjøre innhold, bringe mening og liv til fantasibok-teksten og inspirere til videre utbrodering og lek. Hver gjenstand gir gode og taktile opplevelser og har en illustrerende effekt. Hver enhet er vurdert etter utseende, vekt, stofflighet, stødighet, størrelse og produsent. Figurene matcher hverandre og kan kombineres på mange måter, på kryss og tvers av FantaSIpoSE, Snakkepakken, Snakkepakken samisk og andre sett i sortimentet vårt.

Fortellinger som FantaSIpoSE

Her er 25 fortellinger i fantasipose-format, med et kort sammendrag og forslag til filosofiske tolkninger.

De tre Bukkene Bruse

Det er tørt nede i dalen. Tre geiter går til fjells, for på setra er det saftig gress. Under ei bru i fjellsiden bor trollet. Den minste og mellomstore geita får gå, trollet tøffer seg og vil ta den største. Men den gang ei, trollet blir stanget ned i elva av den største Bukken Bruse. 

Det er udemokratisk å gjøre hevd på felles eiendom og oppnevne seg selv til sjef. Og, hvorfor går geitene én og én og sender den yngste først, i stedet for å gå samlet, tro?

Høna som sådde et frø

Høna finner et frø og spør musa, grisen og katten om hjelp med å plante, vanne, plukke og bake. Det gidder de ikke. Høna gjør alt selv. Når høna skal spise brødet, vil dyra hjelpe, men det klarer hun fint selv.

Du har vel, som de fleste, hatt påskudd, på godt og vondt, for ikke å stille opp ved enkelte anledninger. Bare ikke glem at vennskap handler om gjensidighet.

Bakeren og pepperkaka

Bakeren baker ei pepperkake. Musa vil smake, men kaka løper ut for å ake! Bakeren og musa løper etter. Ved elva tilbyr reven seg å frakte kaka over, og spiser den opp.

Evig eies kun det tapte, heter det seg. En glede kan bli kortvarig. Det er ikke alltid du ender opp med det du ønsket deg.

Prinsessen på erten

Prinsessen søker ly i et slott på grunn av uvær. Den søkkvåte jenta ser ikke ekte ut, tenker dronningen. For å sjekke, legger hun ei ert under en stabel kulørte og mønstrede madrasser. Neste morgen er jenta gul og blå! Hun er like ømskinnet som en ekte prinsesse!

Ikke døm noen på forhånd. Ting er ikke alltid slik de virker ved første øyekast. Du skal ikke skue hunden på hårene.

Skilpaddebabyen som ble forlatt

Skilpaddebabyen våkner alene hjemme fordi foreldrene er og svømmer. Da kommer løven! Babyen overlister løven og finner foreldrene sine.

Si ha det, hold avtaler og møt opp til avtalt tid! Å somle eller å glemme tiden kan gå utover både deg selv og andre. Hold hodet kaldt i vanskelige situasjoner, vær løsningsorientert!

De syv dyrene i votten

Mannen går tur med hunden sin og mister votten. Musa flytter inn. Frosken, haren, reven, ulven, villsvinet og bjørnen får også bo i votten. Når mannen og hunden kommer tilbake, flykter dyra.

Del på godene selv om det blir litt mindre på hver. Og, om det er hyggelig å være for seg selv, er det koselig å være sammen med andre også, innimellom!

De tre grisene og ulven

Bonden bygger hus i gress, pinner og murstein til de tre grisene sine. Ulven blåser hull i gress- og pinneveggen, men ikke mursteinshuset hvor alle grisene flytter inn. Ulven tusler tilbake til hiet og flokken sin.

Skal man ha husdyr må man gi dem trygghet og beskyttelse. Er sikkerheten god nok, vil ikke farer utenfra være noen trussel. «Som man reder ligger man».

Den nysgjerrige musa

Den underbitte, matglade musa får vite at elefanten, sjiraffen og sebraen spiser røde epler, gule bananer og grønne pærer. Musa møter løven som spiser underbitte mus. Da gjør musa seg overbitt.

Vær vitebegjærlig, men samtidig forberedt på å være snarrådig! Nysgjerrighet kan føre til farlige situasjoner, derav formaningen «ikke snakk med fremmede!». Det gjelder å finne balansen mellom å være for pågående og for tilbakeholden.

Gullhår og de tre bjørnene

Gullhår går inn i et tomt bjørnehi, spiser opp grøt, velter en stol og sovner i ei seng. Bjørnene vekker jenta, som løper sin vei.

Si fra hvor du går. Respekter andres domene, ikke ta deg til rette. Det er god skikk å spørre om lov til å forsyne seg eller låne.

Gutten som hadde vondt

Gutten går en tur i skogen for å bli frisk. Musa, reven og haren ber gutten snurre, bøye og hoppe. Han blir verre, men ugla vet råd.

Ta i mot råd, støtte og trøst og gled deg på andres vegne.

Kyllingen som falt i bøtta

Kyllingen er tørst, hopper opp på bøttekanten og faller oppi. Dyra på gården lager leven, men det hjelper ikke. Hunden henter Per Olsen som løfter ut kyllingen.

Du kan komme til skade selv i trygge omgivelser, hvis du ikke er forsiktig. Hva gjør du når du ser noen som trenger hjelp? Snur du ryggen til, ser du på, roper og varsler du, eller tilbyr du direkte hjelp?

Geitekillingen som telte alle

Killingen teller kalven, kua, oksen, hesten og grisen. Det liker de ikke! De jager geita om bord på ferja til katten, hunden, sauen og hanen. Ferja tar bare ti passasjerer! Hvem kan telle? Geitekillingen!

Det er liten vits i å engste seg for det ukjente. Uvitenhet bunner ofte i usikkerhet og gir seg utslag i negativ adferd. Det viser seg at kunnskap er makt!

Løven og musa

Musa blir fanget av løven og ber om å få gå, mot at den hjelper løven en annen gang. Gå da, ler løven. Like etter vikler løven seg inn i et fangstgarn og brøler redd. Musa kommer og gnager den fri.

Det er lett å undervurdere andre. Vær ikke for rask med å latterliggjøre og dømme. Støtte og hjelp kan komme fra uventet hold.

De tre små fisk leker «Haien kommer»

De tre små fisk svømmer dit de ikke får lov. Der venter den glupske haien. Det oppstår farlige situasjoner, men den berømte søskenflokken kommer seg ut av knipa gang på gang.

Noen ganger går det an å leve litt dumdristig og allikevel komme fra det med livet i behold. Det er dog måte på hvor langt du skal tøye strikken. Det er ikke alltid like lett å finne balansen.

Da nissen ikke ville spise grøt

Nissen slutter å spise grøt og barna hermer. De voksne gidder ikke å lære bort på låven sitter nissen-sangen og nissefesten står i fare for å avlyses. Nissejenta vet råd. Med gøyal lek får hun nissen på bedre tanker, og alt ordner seg heldigvis.

Kjente og kjære tradisjoner kan gå i glemmeboka om de ikke holdes i hevd, men gamle skikker kan gjeninnføres på nye måter.

Da bjørnen ble stubbrumpet

Reven narrer bjørnen til å fiske ved å stikke halen ned i isen. Isen fryser og halen blir revet av. 

Hvem lurer egentlig hvem? Den som tilrøver seg noe på bekostning av andres gavmildhet? Den fysisk sterke som krever noe fra den svakere? Den snarrådige som duperer den enfoldige? Eller eleven som overlister sin læremester?

Fem små ender svømte rundt

Andemor svømmer rundt sammen med de fem andungene sine – på grunna og på dypet. Én etter én tar ungene seg en tur på egenhånd. 

Med finger- og håndbevegelser tilegner vi oss grunnleggende tallkunnskap. Vi lærer om pluss og minus, vi teller forlengs og baklengs og vi får forståelse for antall, mengder og motsetninger som alle/ingen, flere/færre og mange/få.

Kaninungen som rømte

Kaninungen rømmer og møter bjørnen som sover hele vinteren, flaggermusa som sover opp-ned hele dagen og hanen som står på ett ben grytidlig om morgenen. Ungen velger å dra hjem igjen.

Er gresset grønnere på den andre siden av gjerdet? «Den lykke du søker bak blånende fjell, kan hende du alltid har eiet den selv», sier Arne Paasche Aasen (1901–1978) i «De nære ting».

Pannekaka som trillet

Pannekaka triller ut av stekepanna og damen, mannen, barna, høna og hanen løper etter. Ved elva tilbyr grisen seg å svømme pannekaka over, men spiser den opp.

Målet er å kunne bestemme over eget liv og ha mulighet for å påvirke egen fremtid. Dessverre er ikke dette alle forunt.

Den gavmilde muldvarpen

Muldvarpen finner to brokkoli. Den spiser én og legger igjen den andre til ekornet. Ekornet finner brokkolien, gir den videre til piggsvinet som gir den til haren, som gir den til muldvarpen.

Det er mange navn på mekanismen som driver denne fortellingen fremover: Gode gjerninger, pass it forward, sommerfugleffekten og karma. Den største glede du kan ha, er å gjøre andre glad.

Kona i skogen

Tre dyreunger vandrer kalde, trøtte og sultne rundt i den store vinterskogen. Det nærmer seg natt. Plutselig ser ungene et hus. Det lyser i ett av vinduene, det stiger røyk opp av pipa og noe lukter veldig godt. Hvem er det som bor der inne, tro? Ungene står rådville utenfor. Tør de å gå inn?

Kona i skogen handler både om å gi og å få omsorg. Vi dveler ved både dyras og konas perspektiv, og vi opplever hvordan det er å stå på utsiden og innsiden. Essensielle behov som mat og husly trekkes frem i denne rørende adventshistorien.

Pingvinungene som danset

Pingvinungene elsker å synge og danse. De gjør haien kvalm og svimmel og de ødelegger speilbildet til isbjørnen. Men noe så rart, polarulven vil at pingvinene skal synge og danse så mye de orker!

En del av livet handler om å tilpasse seg og akseptere at ikke alle liker det samme, noe som henger sammen med miljø, personlighet, interesser og alder.

Snøprinsessen og reinsdyret

Snøprinsessen spør sin far snøkongen, elgen, hjorten og rådyret i vinterland om hva som kjennetegner et reinsdyr. I en drøm med nordlysets fargespekter som bakteppe får hun svar: Kun hos reinsdyra har også hunnen gevir.

Fortellingen lærer oss blant annet å være åpne og undrende til livet da kunnskap erverves gjennom nysgjerrighet og interesse.

Runebomma, samegudinnene og den magiske reisen

Ei samekvinne ønsker seg barn. Sjamanen trommer på runebomma og tilkaller samegudinnene Máttaráhkká, Sáráhkká,  Uksáhkká og Juoksáhkká. Kvinnen føder Gollenieida. Seks år frem i tid er datteren på en reise med magiske hester, alver og
drømmepartneren.

Fortellingen lærer oss blant annet om samisk mytologi. Eventyret visker ut skillet mellom virkelighet og myte og tilbyr innsikt, forklaring og veiledning.

Gutten og regnbuen

Gutten vil tegne regnbuen, men husker verken rekkefølgen eller fargene. Ei rød fjær, en oransje appelsin, en gul isbjørn, ei grønn meis, ei blå klype, ei lilla heks og en fiolett kenguru hjelper til.

Kunst kan gi opplevelse av noe skjønt og vakkert, og kan også utfordre og rokke ved utbredte forståelser. Vær kreativ, gjenskap og uttrykk kunnskaper og følelser.

Handlekurv
Skroll til toppen